Skip to content

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ 2022

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΞΑΡΚΗΣ + ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Το Φεστιβάλ Ξαρκής 2022 θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 15-17 Ιουλίου στο χωριό Αγρός (Επαρχία Λεμεσού). Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα υλοποιηθεί Πρόγραμμα Πολλαπλής Φιλοξενίας Καλλιτεχνών από τις 4 έως τις 14 Ιουλίου.

Η κεντρική θεματική της φετινής διοργάνωσης έχει τίτλο Μπρος-πίσω: Αποικιοκρατία και διαθεματικότητα. Το Φεστιβάλ Ξαρκής συνιστά μια ευκαιρία για σένα που επιθυμείς να λάβεις μέρος σε μια διεπιστημονική και πολυεπίπεδη διοργάνωση η οποία περιλαμβάνει καλλιτέχνες, φορείς πολιτισμού και μέλη της τοπικής κοινότητας, που πειραματίζονται και δημιουργούν έργα σχετικά με τη θεματική του φετινού προγράμματος. Ως εθελοντής, αποτελείς βασικό μέλος της ομάδας μας. Η εμπλοκή σου σε αυτό το ενεργητικό και δημιουργικό περιβάλλον θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ξεχωριστής φεστιβαλικής εμπειρίας και στην υλοποίηση μιας επιτυχημένης πολιτιστικής εκδήλωσης. 

Σε προσκαλούμε να γίνεις εθελοντής/-τρια και να συμμετάσχεις ενεργά στην υλοποίηση και την ομαλή διεξαγωγή τόσο του Προγράμματος Πολλαπλής Φιλοξενίας Καλλιτεχνών, όσο και του Φεστιβάλ.

Η πρόσκληση αυτή απευθύνεται σε άτομα τα οποία ενδιαφέρονται να εμπλακούν σε κοινωνικά εφαρμοσμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, να συναναστραφούν δημιουργικούς ανθρώπους και να συμμετάσχουν σε πρότζεκτ που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό γενικότερα.

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες/-νιδες στο Φεστιβάλ Ξαρκής καλούνται να ανταποκριθούν σε αυτές τις ιδέες μέσω ενός επιτόπιου προγράμματος που θα αναπτυχθεί στην κοινότητα φιλοξενίας. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε συμμετέχων/-ουσα καλείται να ανταποκριθεί σε μία πρόκληση σε σχέση με την αποικιοκρατία και τις συνέπειές της μέσω μιας διαθεματικής προσέγγισης. Αυτό καλύπτει μια σειρά καίριων ζητημάτων που αφορούν τη φυλή, την ηλικία, το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, το περιβάλλον και την κοινωνική τάξη.

Οι εθελοντές/-τριες, αντιστοίχως, καλούνται να συνδράμουν στο οργανωτικό σκέλος, υποστηρίζοντας τους καλλιτέχνες στο έργο τους που θα βρίσκεται σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας συντονιστές αλλά και δραστηριότητες που αφορούν την εξωτερική επικοινωνία, συνεισφέροντας παράλληλα στην προετοιμασία, το σχεδιασμό ή/και την οργάνωση των χώρων που θα δημιουργηθούν ή/και θα αξιοποιηθούν για την δημόσια εμπειρία του κοινού του Φεστιβάλ.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εθελοντές/τριες έχουν σαφείς και διακριτούς ρόλους στον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων, ζητείται από τους τοπικούς εθελοντές να παρακολουθήσουν τρεις συναντήσεις εθελοντών πριν από την υλοποίηση του έργου (συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης στην κοινότητα που θα μας φιλοξενήσει), ενώ οι εθελοντές που ζουν στο εξωτερικό καλούνται να παρακολουθήσουν δύο ομαδικές εθελοντικές συναντήσεις, ώστε να λάβουν κατευθυντήριες οδηγίες και να προετοιμαστούν για το πρόγραμμα.

Σε αυτές τις συναντήσεις, μόλις εντοπίσουμε τα ενδιαφέροντά σου, θα σε τοποθετήσουμε στην αντίστοιχη ομάδα. 

Αυτές οι συναντήσεις προσφέρουν μια ευκαιρία για να μάθεις περισσότερα για την ομάδα, το έργο, το πλαίσιο εντός του οποίου θα σου ζητηθεί να συμμετάσχεις, αλλά και να αποκτήσεις βαθύτερη γνώση σχετικά με το θέμα που διερευνούμε κάθε χρόνο. 

Οι εθελοντές/-τριες κατανέμονται, στο μέτρο του δυνατού, σε θέσεις συναφείς με την εκπαιδευτική τους εμπειρία και τα ενδιαφέροντά τους και καλούνται να ενταχθούν στις ακόλουθες ευρείες κατηγορίες εθελοντικής εργασίας:

 1. Ομάδα σχεδιασμού (κοινωνικός σχεδιασμός, αρχιτεκτονική, βιώσιμος σχεδιασμός, σχεδιασμός καινοτομίας κ.λπ.)
 2. Ομάδα τεχνών (μουσική, περφόρμανς, ηχητική τέχνη, θέατρο, σύγχρονος χορός ή τέχνη κοινωνικά προσανατολισμένη)
 3. Διαχείριση τεχνών και ομάδα δημιουργικών βιομηχανιών (διαχείριση της εμπειρίας όσων συμμετέχουν στο Φεστιβάλ και παροχή βοήθειας στους συντονιστές της εκδήλωσης και στην ομάδα διαχείρισης παραγωγής ή τεχνικού συντονισμού)
 4. Ομάδα επιμέλειας χώρου (χειροτεχνίες και κατασκευές, σχεδιασμός, συν-κατασκευή χώρων, γραφικός/επικοινωνιακός σχεδιασμός, βιομηχανικός σχεδιασμός προϊόντων)
 5. Ομάδα κοινωνικών επιστημών (ανθρωπολογία, φιλοσοφία, γραφή, σπουδές επικοινωνίας, ιστορία, ανθρωπογεωγραφία, γλωσσολογία, κοινωνιολογία κ.λπ.)
 6. Ομάδα μάρκετινγκ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης (επικοινωνία, δημιουργία περιεχομένου, εικαστική τέχνη, φωτογραφία, δημιουργία ταινιών, δημιουργική γραφή, επεξεργασία/επιμέλεια, συνεντεύξεις)
 7. Ομάδα υποδοχής (ενημερώνει και καλωσορίζει τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ)
 8. Ομάδα μαγειρικής και μαγειρικής τέχνης (συνδρομή στην προετοιμασία των γευμάτων και στην κουζίνα)
 9. Η ομάδα βιωσιμότητας λειτουργεί ως παράλληλη ομάδα που εργάζεται ολιστικά και περιλαμβάνει όλους τους εθελοντές, υπό την επίβλεψη του/της αρμόδιου/-ας συντονιστή/-ίστριας και μέντορα. Περιλαμβάνονται δραστηριότητες κατάρτισης και εθελοντισμού για την ανακύκλωση, περιβαλλοντικές δράσεις σε όλο το χωριό, εκπαίδευση για την κοινωνική αειφορία.

 

Για να αιτηθείς, στείλε σε ένα ενιαίο PDF τα ακόλουθα:

 • Δήλωση ενδιαφέροντος (μέγιστος αριθμός λέξεων: 200)
 • Βιογραφικό (μέγιστος αριθμός λέξεων: 200)

 

Αποστολή στο: info@xarkis.org

Ημέρες εθελοντισμού: 4-18 Ιουλίου 2022

Προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος: 30 Απριλίου 2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΞΑΡΚΗΣ

Ως Ξαρκής, καλούμε να υποβάλουν αίτηση εθελοντές/-τριες ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ικανοτήτων και ηλικίας. Ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τις αιτήσεις από άτομα που προέρχονται από υπόβαθρα τα οποία δεν εκπροσωπούνται ισότιμα στον δημόσιο διάλογο, όπως θηλυκότητες, ΛΟΑΤΚΙΑ+, πρόσφυγες, μετανάστες κ.ά.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ

– Διαμονή σε κοινοτικό περιβάλλον και/ή σε κοινόχρηστα δωμάτια

– 3 γεύματα/ημέρα από τη συλλογική κουζίνα μας

– Ελεύθερη είσοδο σε όλες τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ (εργαστήρια, παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.λπ.)

– Με την ολοκλήρωση της πλήρους συμμετοχής σου, θα λάβεις πιστοποιητικό συμμετοχής

Τα μέλη της ομάδας των εθελοντών θα χρειαστεί να συμμετάσχουν σε τρεις σχετικές συναντήσεις πριν από την υλοποίηση της δραστηριότητας τον Μάιο και τον Ιούνιο και να παραμείνουν ενεργά κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης από τις 4 έως τις 18 Ιουλίου 2022.